praktisk informasjon

Svalbard er et rart sted. Rett og slett. Her finnes det kun 40 km med vei og det er normalt å se folk gå med rifle på ryggen i byen. Her får du praktisk informasjon som kan være greit og vite før du besøker Longyearbyen.

isbjørn og sikkerhet

Her på Svalbard lever vi med den viten at isbjørn ikke nødvendigvis er langt unna til enhver tid.
I utkanten av bygrensene er det sett opp varselskilt. Her går man ikke videre uten isbjørnbeskyttelse. Isbjørnen angriper vanligvis ikke mennesker, men den er livsfarlig. Enhver som ferdes utenfor Longyearbyen må ha med, og kunne håndtere egnet skremmemiddel og skytevåpen. Som tilreisende betyr det at hvis du ikke er med på en guidet tur, eller går i følge med lokale som har skytevåpen, så kan du ikke bevege deg utenfor Longyearbyens umiddelbare bygrense. Den beste og tryggeste måten å oppleve den fantastiske Svalbardnaturen på er ved å dra på organiserte turer med erfarne guider som kjenner godt til Svalbard.

taxe-free shopping

Visste du at Svalbard er en avgiftsfri sone? Det vil si at du får alt du handler her til taxfree-priser.
I Longyearbyens mange sportsforretninger kan du gjøre gode kjøp på utendørsklær og utstyr.
I tillegg er alkohol og tobakk rimelig i forhold til på fastlandet. Husk at du som tilreisende må medbringe boardingkort ved kjøp av alkohol. Utvalget av souvenirer, gullvarer og diverse kvalitetsklær er også rikholdig, og butikkene er åpne året rundt. 

dropp skoene - på med tøfler

Ta gjerne med innesko eller varme sokker for innendørs bruk når du skal besøke Svalbard. Her er det vanlig å ta av seg skoene, ikke bare når du er på besøk hjemme hos noen, men også når du går inn på hoteller og kontorer. Tradisjonen med å ta av seg sko og støvler før man går inn stammer fra tiden da gruvene befant seg nær byen. På den måten unngikk man å ta med seg det sorte kullstøvet innendørs.